Hedensk verktøykasse for julefeiring

Hvert år, er det noen som spør meg; Hvordan er det dere hedninger feirer jula eller hvordan kan man feire jul uten kristendommen?

(Denne er skrevet av Siv Sinober, publisert i OHI som kommer om noen dager, men den er så aktuell at vi bruker den som en liten teaser for bladet.
Ellers finnes det stoff av / om Hans Rotmo, Are Sende Osen, Are Kalvø, Steffen Kverneland, Per Inge Torkelsen og massevis av interne ressurser vi rår over.)

På denne bakgrunnen har jeg utarbeidet en hedensk verktøykasse for julefeiring:

Hedensk jul feires på slutten av året, da det er som aller mørkest og det kun er en uke igjen av året. Vi baserer oss på gammel tradisjon og tilpasser oss at det både er kaldt og mørkt.

Stearinlys er brannfarlig, men hedensk og koselig.

Vi lar oss inspirere av at det er lenge siden vi har truffet venner og slekt og vi gjerne vil treffe dem igjen.

Forberedelsene er halve moroa, vi kjøper inn gaver, strikker, vi vasker huset, rydder, baker, lager sylte og pynter huset. Vi forholder oss todelt til dette, det er både stress og morsomt.

Like før jul kjøper vi et nåletre i størrelse ca to meter uten rot, det setter vi på balkongen eller på gårdsplassen, inntil videre.

For oss som har barn, er det et ritual å skrive et lite brev til skolen, ”Aila og Arild skal IKKE i kirka i år heller, og heller aldri noen gang”, med vennlig hilsen foreldrene. 
Foreldrene til Muhammed skriver et liknende brev.

Julaften er den store dagen. Jula ringes inn med Sølvguttene på TV, småfuglene spiser på fugleneket som gode hedninger alltid setter ut. Besteforeldre får besøk, og da jeg var ungdom spilte jeg alltid fiolin for de gamle på det lokale aldershjemmet.

Det strides om når dette nåletreet skal pyntes, men på ettermiddagen står det pyntet i all sin prakt. 
Hedninger spiser god mat på julaften, ribbe, pinekjøtt, alt etter hvor familien antas å ha sine sterkeste røtter eller sine gastronomiske preferanser.

På kvelden går hedninger rundt det pyntete nåletreet, synger sanger og spiser kaker.

Den store begivenheten er at hedningene nå åpner 
julegavene. 
Under det pyntete nåletreet ligger nemlig gavene pakket inn i fargerikt papir med navnelapper. Barn får flest gaver fordi hedninger syns barn er så søte.

Mange hedninger tar fri i den perioden mellom denne spesiell dagen pga nyttår, de kaller det romjul. Vi går på besøk og får besøk, spiser og drikker. Vi tar turer i parken og aker eller tar en tur til hytta får å ake, spise og drikke.

Slik gjør vi, år etter år, vi hedninger.


Postet

Kategoriene

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *