Hva er ateisme?

átheos / atheoi

Hva ateisme er burde være lett å vite, men det er ikke alltid folk er enige om dette. For å begynne å forklare hva hva ateisme er, kan vi starte med å se på etymologien for ordet.

Ordet ateisme er bare ett av veldig mange ord som har prefikset a-, og inkluderer ordet teisme. Prefikset fra det greske a- betyr uten, fravær av eller mangel på, mens theos betyr gud. Hvis teisme er troen på eksistensen til én eller flere guder så er ateisme derfor da den psykiske tilstanden som er uten, mangel på, eller fravær av tro på eksistensen til guder. Ateisme er med andre ord fraværet av overbevisning om at det eksisterer guder.  

Hva ateisme ikke er

Ateisme er ikke et livssyn, et trossystem, en ideologi eller -isme. Et livssyn er mer omfattende, og er en overordnet, felles og egen benevnelse som dekker synsmåter innen tre områder: virkelighetsoppfatning, menneskesyn og verdioppfatning. Humanisme er et livssyn hvor ateisme er en del av det. Er du humanist er du også ateist. Det er ingen ideer, trosbekjennelser, ideologi, praksis, regler, bud eller lover tilknyttet ateisme. Det er teisme som er en -isme. En bindestrek kan gjøre det tydeligere: a-teisme.

Å ikke tro på eksistensen til guder er ikke det samme som å ha standpunktet om at guder ikke eksisterer.

Ateisme er ikke en tro eller overbevisning om at guder ikke fins, selv om noen teister og enkelte ordbøker på internett påstår dette. Ordbøker er ikke autoriteter på hva ord betyr, de viser bare hvordan folk flest bruker disse ordene. Det fins selvfølgelig mennesker som er overbevist om at guder ikke fins, men de har fortsatt et fravær av tro. Det naturlige kognotive utgangspunktet er å ikke tro at x er sant, fremfor å tro at x ikke er sant.


Postet

Kategoriene ,

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *