Viktig arbeid mot ekstremisme og polarisering — og for ytringsfrihet

Deeyah-Khan_overland_Foredrag_2024_HEF_04961_Foto_Pavel_Storozhuk
Foto: Pavel Storozhuk / Human-Etisk Forbund

Arnulf Øverland holdt den 21.januar i 1933 sitt berømte og kontroversielle foredrag, «Kristendommen — den tiende landeplage». Øverland var også med blant sifterne av Human-Etisk Forbund i 1956, og HEF arrangerer Øverland-foredraget for å hedre ham og fremme ytringsfriheten, den 21. januar hvert år, frem til 100-års-jubileet i 2033.

I år (2024) var Deeyah Khan hovedgjest og snakket om temaet «Dialogens makt mot ekstremisme». Hun mener at humanistiske verdier trues av at vi fokuserer for mye på våre forskjeller fremfor våre likheter som mennesker. Hun måtte foreta et valg mot sin egen frykt for ekstremistene:

«Kun utstyrt med empati, nysgjerrighet og et filmkamera valgte Deeyah Khan å oppsøke menneskene hun fryktet mest. Medlemmer av nynazistiske militsgrupper, jihadister som er tilbøyelige til å bruke vold, menn som er voldelige mot sine kvinnelige partnere, rasister som ønsker henne deportert.» Hun lyttet til dem og møtte dem med sin egen sårbarhet og menneskehet, og filmet møtene.

På Øverland-foredraget ble hun blant annet spurt om:
«Hvordan klarer Deeyah Khan å forholde seg vennlig, rolig og lyttende når hun møter mennesker som uttrykker hat eller rettferdiggjør vold mot mennesker som henne?»

Les svaret hennes, og mer fra møtet i denne artikkelen hos Human-Etisk Forbund:

Øverland-foredraget 2024
Deeyah Khan: Dialogens makt mot ekstremisme.

Artikkelen inneholder også lenker til opptak av foredrag og intervju, på video og som podkast.


Postet

Kategoriene ,

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *