Afghansk kvinne fengslet etter voldtekt – slipper ut hvis hun gifter seg med voldtektsmannen

Afghanistans president har benådet en kvinne som ble dømt til 12 års fengsel for utroskap etter å ha blitt voldtatt. Men bare fordi hun har gått med på å gifte seg med voldtektsmannen.

Kvinnen, som heter Gulnaz, har fått et barn i fengel og barnet har sonet i fengsel sammen med henne. Menneskerettighetsgrupper sier hundrevis av kvinner i afghanske fengsler er ofre for voldtekt eller vold i hjemmet. Flere av dem sitter i et fengsel i provinsen Faryab, i et fengsel som delvis er bygget med norske penger.
Ville helst valgt selv

Gulnaz’ advokat sier til BBC at hun hadde håpet at hun skulle få velge selv hva hun ville.

– I samtalene vi har hatt har hun fortalt at dersom hun fikk velge selv, så ville hun ha valgt å ikke gifte seg med mannen som voldtok henne, sier Kimberley Motley til BBC.
Anket og fikk 10 år ekstra

Gulnaz ble etter å ha blitt voldtatt først dømt til to års fengsel. Da hun anket dommen ble hun dømt til 12 års fengsel.

Fengsling av voldtatte kvinner er et fenomen som interesseorganisasjoner gjentatte ganger har tatt opp med afghanske myndigheter, uten at noe har endret seg. Kvinner som voldtas risikerer fengselsstraff hvis voldtekten blir kjent for almenheten. Kvinnene risikerer også å bli trakassert og i verste fall drept hvis de slipper ut av fengsel.

Her er saken.


Postet

Kategoriene ,

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *