Forhekser de kristne merkedagene

«Utpå kvelden er heksene på vei til sine samlingsplasser». Slik forklares 1. juledag i Almanakkforlagets 2012-dagbok.

Vekke folketroen. Birger Sivertsen har skrevet flere bøker om norske merkedager, og tok initiativet til å få utgitt en kalender med primstavdagene.

– Hele ideen er at vi skal prøve å få et morsomt år. Derfor har jeg forsøkt å trekke ut varsler som interesserer folk, for eksempel hvilke dager som er uhellsvangre.

Ikke alle de «vanlige» merkedagene har fått følgetekst. 17. mai faller i 2012 på samme dag som Kristi Himmelfartsdag, men den dobbelt røde dagen forklares ikke.

– Hvorfor blir ikke kristne høytider forklart?

– Hvis jeg skulle gått inn i bakgrunnen for dem, ville jeg brukt opp plassen til det. Meningen er å fortelle om varsler for de gamle merkedagene.

– Men det er vanskelig å forstå hva Nikodemus eller Barnemesse står for?

– Jeg kan skjønne at du stiller spørsmålet. Her var det plasshensyn å ta, så da valgte jeg kun å se på varsler fra folketroen. Jeg vil at folketroen skal gjøres spennende og vekkes til live igjen.

Her er hele saken.

Tja… Så argumentene om «norske tradisjoner» og «norsk kulturarv» og alt annet som er norskt og tradisjonsrikt gjelder ikke lenger, når det kristne aspektet ikke blir ivaretatt, altså? Vi tenkte oss nesten det…


Postet

Kategoriene ,

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *