Gud er en stor løgn

Mahvash Alasavandi er mor til Abdollah og Mohammad som ble henrettet i Iran. Hennes kamp for livet til sønnene sine under det brutale islamske regimet i Iran, særlig hennes tale under henrettelsen av sønnene hennes, har rørt millioner av mennesker. Hun startet organisasjonen Nei til dødsstraff og Ja til livet. Deres mål er å avskaffe dødsstraff i Iran og i verden. Nå er hun i Oslo og lørdag vil hun og Mina Ahadi delta på konferansen på Litteraturhuset lørdag 8. november. Vi møtte henne og ektemannen på DogA.

Vi lærte at islam er kjærlighet. Takket være mine barn har jeg kommet frem til noe annet, sier Mahvash. Det finnes ingen Gud. Det finnes bare kjærlighet og barna mine viste meg hva som er kjærlighet. Jeg er takknemlig for barna mine. Jeg lærte at det ikke finnes noe utenfor oss, alt finnes her på jorden.

I Iran er religion medfødt. Det er ikke noe man velger. Du har ikke noe annet valg enn å være muslim. Men jeg kommet til at det finnes ingen Gud.

Gud hjalp oss ikke da vi trengte ham
Vi hadde lært at det finnes en gud, en gud som skal hjelpe. Hvor var Gud da jeg trengte ham for å redde mine barn? Det var ikke lett å legge dette til side. Men jeg er glad jeg lærte å kjenne sannheten.

Føltes det godt eller vondt å ikke lenger ha noen Gud?
Godt, islam var ikke sannhet, det var en løgn, en stor løgn. Etter at sønnene mine ble drept følte jeg først og fremst sinne, mest av alt tenkte jeg ”Hvorfor skjer dette?”

Den siste måneden før de ble drept fikk jeg oppgaven å være stemmene deres. Jeg tenkte ikke at nå er alt over, jeg tenker på dem hvert eneste sekund og denne kampen er livene våre nå.

Hvorfor ble Abdollah og Mohammad arrestert?
Guttene våre var ikke politikere, men de var sosiale og samarbeidende. Myndighetene i Iran tolererer ikke at folk samles, organiserer seg. Vi fikk ikke besøke barna våre i fengslet, men vi mobiliserte og det var trolig årsaken til at vi fikk treffe dem til sist. De ble anklaget for ran, noe som straffes med 3 – 10 års fengsel. De ble likevel henrettet. Fengselet de satt i var fengslet for sikkerhetstjenesten.

Hvordan reagerer andre iranere på deres engasjement?
Det har blitt veldig bra mottatt, de vet hva som skjer. Vi har stor respekt for Europa og mener det er viktig at de fascistiske tankene ikke kommer frem. Se på forskjellene i Øst- og Vest Europa. Mange ble drept av dem som tok makten etter andre verdenskrig. Dersom dere tillater islamistene å bruke denne friheten vi har i Europa, vil et samme skje som i Iran.

Dødsstraff – en islamsk verdi
Vi vil si ja til livet. Dødsstraff er en integrert del av islam. Det er en rekke skriftsteder i koranen som krever dødsstraff og lemlestelser. Lederen av Justisdepartementet sier at dødsstraff er en islamsk verdi. Slik vi tror på f eks på menneskerettighetene og demokrati, tror muslimene på dødsstraff. Og de som kjemper mot henrettelser, kjemper mot islam.

Hvordan kan dødsstraff være en muslimsk verdi? Verdi på norsk er et positivt ladet ord, hvordan kan dødsstraff og henrettelser være positivt?
Jo, det persiske ordet for verdi er også positivt ladet og alt er beskrevet i Koranen. Det siste de dødsdømte får høre er ord fra koranen. Jomfruer blir voldtatt for å forhindre at de kommer til himmelen og voldtektsmannen kommer til himmelen. Vi vet at slike voldtekter skjer fordi myndighetene sender Koraner til familien og de skriver at datteren ”giftet” seg med en sikkerhetsvakt.

Det er mange som opplever prøvelser, familiemedlemmer som blir drept eller voldtatt, hvordan lever de videre med Gud og med islam?
Svaret ligger i det som ligger bak all religion, det ligger i oss. «Det var Guds vilje, skjebnen.» Det ligger i tankene våre. Det er noe vi ikke kan stå imot.

Vi fordømmer nazistene, vi fordømmer fascistene. I Tyskland forførte Hitler en hel nasjon, han hypnotiserte massene, de var helt med og selv de olympiske leker brukte de. De islamske statene bruke alle virkemidler til å overbevise oss om at islam er den beste religionen som finnes. ISIS klarer å overbevise unge mennesker som er vokst opp i Europa om at de skal bli soldater, og de aksepterer filosofien. Dette er en stor og viktig sak. I moskeene foregår det hjernevasking. Han som halshogget et brittisk journalist hadde vokst opp i England. Vi er begge lærere og det er derfor vi bryr oss.

Ja til livet
En dag vil vi se tilbake på dødsstraff som et eventyr fra gamle dager.

FAKTABOKS

Mahvash Alasavandi og Mina Ahadi i den internasjonale komitéen mot dødsstraff i Iran, International Committee Against Execution (I.C.A.E), kjemper mot dødsstraff og henrettelser.

For 3 og et halvt år siden ble Mavashs sønner Mohammad and Abdullah, 27 og 28 år gamle, henrettet. De siste 2,5 årene har Mahvash og mannen hennes bodd i Kanada.

Mor, far og begge sønnene var lærere, de jobbet sammen og var mer som venner enn foreldre og barn. Sønnene var sosiale, engasjerte og aktive.

Lørdag 8. november vil Mahvash Alasavandi og Mina Ahadi delta på konferanse i Oslo med filmvisning og samtale.


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *