Kaktus, denne gang fysisk

Kaktus til statsministeren, for særdeles historieløse, snevre og uinkluderende uttalelser

Soleklar kandidat

Kjære Erna!

Vi tar oss friheten å kalle deg Erna, selv om vi egentlig ikke kjenner deg. Du har tross alt gjort en god innsats for å være en folkelig statsminister, og redusere følelsen av distanse mellom landets leder og dets innbyggere.

Nettopp derfor opplevdes dine uttalelser om julegudstjenester litt ekstra sårt. Du har fått velgernes tillit til å være statsminister for et land som teller både troende og ikke-troende. Hvor de som ikke tror utgjør en stadig økende andel av befolkningen, og de som tror i stadig større grad fordeler seg på flere religioner.

Da vitner det om en lite inkluderende holdning, når du så tydelig fremstiller det som at kristendommen er den viktigste delen av en høytid som betyr mye forskjellig for veldig mange. Vi vil faktisk gå så langt som å si at det også synliggjør en mangel på forståelse og respekt for mangfoldet som finnes i det norske folk i 2016.

Forkynnelse har på generelt grunnlag heller intet å gjøre i noen del av skoleverket. Og aller minst forkynnelsen av én enkelt tro. Mange av oss tar også livssyn såpass på alvor at vi mener deltakelse i en religiøs seremoni må forutsette et aktivt valg.

Som den eldste og mest veletablerte organisasjonen for norske ateister reagerer vi i Hedningsamfunnet sterkt på at man nærmest ikke skal kunne føle seg som en skikkelig norsk dersom man ikke forbinder juletiden med vår kristne kulturarv. Men i stedet bruker den på å verdsette de gode stundene samme med slekt og venner, og ser den som en tid til refleksjon og ettertanke.

Det er lett å få assosiasjoner til fordommene ikke-troende jevnlig utsettes for, hvor det trekkes i tvil hvorvidt man kan ha moral eller åndsliv uten gudstro.

Julen er fortsatt en stund unna, og du har tid til å korrigere dine uttalelser, dersom du mener deg misoppfattet. En mulighet vi isåfall håper du vil benytte deg av. Slik at vi som ikke deler den kristne tro kan føle at du er en statsminister for oss også.

Med vennlig hilsen, og ønske om en God Jul, uavhengig av hvordan du feirer den.

Morten Guldberg
Leder, Hedningsamfunnet


Publisert

i

, ,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *