Ateistenes dag 23. mars

Last ned PDF-fil for Ateistenes dag

«Lørdag 23. mars kl. 13.30 markerer Ateistene for første gang Atheist Day/ateistenes dag i Norge, foran Stortinget.  Med oss har vi blant andre Human-Etisk Forbund, og Ex-muslims of Norway.

Vi lever i et kristent land og kan takke Kirken og kristendommen for en rekke fridager med religiøs bakgrunn.  Mange har vi felles med jødene, som feirer rundt 25 helligdager.  Muslimene har fem felles på verdensbasis, og en rekke mer lokale helligdager.  Alle disse dagene handler i utgangspunktet om feiring, tilbedelse, underkastelse under guder og deres profeter.

Nylig gikk en rekke internasjonale ateistorganisasjoner sammen og erklærte 23. Mars som ateistenes dag.  Bakgrunnen er ateisters kamp i mange land for å kunne leve livet åpent som ateister.  (https://www.daysoftheyear.com/days/atheist-day/)

I 22 land er det forbudt å forlate statsreligion og erklære seg som ikke-religiøs. De som gjør det risikerer forfølgelse og fengsling.

I 12 av disse landene er det å erklære seg ikke-religiøs straffbart med døden (Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldivene, Mauritania, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, De forente arabiske emirater og Jemen). I tillegg praktiserer Pakistan dødsstraff for blasfemi.   (https://human.no/nyheter/2017/desember/rapport-viser-grove-overgrep-mot-ikke-religiose/)

Slik lyder den internasjonale ateisterklæringen på norsk:

Vi ateister, og ateisters allierte, erklærer med dette at 23. mars er ateistenes dag.  Vi anerkjenner ateistenes kamp for å leve sine egne selvstendige liv i mange deler av verden.  Kampen for åpent å kunne bekrefte sin ateisme.  Stå opp mot frykten for intolerante regjeringer, mobbere og nidkjære religiøse.

Denne kampen inkluderer ofte risikoen for utestengelse fra arbeidsliv, venner og familie.  Noen ganger fører ærligheten til at man må betale den mest grunnleggende prisen – sitt eget liv.  Mange av våre søsken har blitt brutalt drept for å bekjenne de prinsippene som denne dagen representerer:  Friheten til og fra religion, friheten fra diskriminering og forfølgelse, og friheten til å bekjenne sitt livssyn. 

Mange av oss lykkes i å samhandle med mennesker vi beundrer og stoler på og som vi tror er skjulte ateister.  Verden er full av ateister som tier med sin egen overbevisning.  Hvorfor?  Bare dette: En frykt for represalier og diskriminering basert på feilinformasjon, alt fra det subtile til det livstruende.

Folk bør ikke forfølges for manglende tro på en gud eller en religion.  Det er alt vi ber om.»


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *