Ansvaret etterpå – om IS og Norge

Hege-Ullstein
Hege Ullstein

Først lagt til her: https://www.facebook.com/notes/religionskritisk-debattforum/ansvaret-etterp%C3%A5-om-is-og-norge/10156744449099064/

Hege Ullstein: Hvis ikke Norge kan ta ansvaret for våre forbrytere og uskyldige etter Syriakrigen, hvem skal da klare det?

Jeg er jevnlig så heldig å få Dagsavisen inn til meg om morgenen. Hele hennes 4. side kommentar 24. april -19 er verd å gjengis. Jeg plukker litt av hennes gullkorn.


Kirkens preses Helga Haugland Byfuglien er av dem som har tatt til orde for å hente barna hjem. Hun har også sagt at foreldrene må bli med, fordi det ikke er riktig å skille foreldre og barn. Det er det grunn til å stille spørsmål ved. Norske myndigheter skiller foreldre og barn rett som det er, hvis det er snakk om omsorgssvikt. I dette tilfelle er det snakk om ekstremt grov omsorgssvikt fra foreldrenes side.

…. – islamistene som har dratt til Syria ble radikalisert i sitt hjemland. De er avlet på norsk jord. Det gir oss et ansvar for å rydde opp etter våre feilgrep.

…..- å finne ut mer om hva som har skjedd i radikaliseringsprosessen kan ruste oss og gi verdifull kunnskap i arbeidet mot lignende radikalisering i framtida.

….- En av de aller verste terroristene verden har sett fikk sin rettergang, dom og straff i det norske rettsapparatet og i den norske kriminalomsorgen. Det skortet hverken på selvskryt eller superlativer da vi ga oss selv skussmål om hvor godt vi besto den prøven.

….- En avansert rettsstat som Norge må kunne ta mål av seg til å håndtere forbrytelsene våre egne borgere har begått – og vi bør definitivt ta ansvar for uskyldige, norske barn.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

2 kommentarer til “Ansvaret etterpå – om IS og Norge”

 1. Nils Nordenström avatar
  Nils Nordenström

  Skrev følgende innlegg til Dagsavisen i mai. Husker ikke om det kom inn:
  «Tyskertøser» og IS-mødre
  Å få barn med fienden fikk katastrofale konsekvenser for de norske kvinner som fikk barn med tyske soldater under den annen verdenskrig. Nå rammer en lignende skjebne mødrene til norske IS-barn.

  Mange «tyskertøser» ble utsatt for grove overgrep og skadet for livet. Noen ble offentlig snauklippet til spott og spe. De som giftet seg med tyskere, mistet sitt norske statsborgerskap, ble internert og sendt til Tyskland. Det gikk også hardt ut over de uskyldige «tyskerbarna». Ifølge NRK Brennpunkt ble «Deres barneår fylt av hån, skam og overgrep.» Mødrene og deres barn fikk en sen unnskyldning fra daværende statsminister Kjell Magne Bondevik i hans nyttårstale i TV år 2000, mer enn 50 år for sent, da skaden var skjedd for lenge siden. Statsminister Erna Solberg fulgte opp med en unnskyldning i 2018.
  De 28 norske mennene som giftet seg med tyske kvinner i den tyske hæren fikk ikke noen straff. Og ingen skamklippet de over 1000 mennene i Tysklandsbrigaden som hadde sex med eller kjærlighetsforhold til tyske kvinner.
  De norske krigsprofitørene som tjente store penger på å selge aluminium til produksjon av tyske kampfly ble heller ikke straffet, eller fratatt sine krigsformuer. Deres etterkommere er i dag fremgangsrike og respekterte forretningsfolk.

  Nå sier regjeringen at de skal ta hjem barn fra IS-mødre. – Men mødrene tar vi ikke hjem, sier statsminister Erna Solberg. – En naturlig konsekvens av dette vil bli å skille barn fra moren, sier statsministeren overfor Aftenposten.
  Mødrene ser ut til å være et problem som skal unngås, og man åpner nå for å ta hjem bare foreldreløse barn.
  Regjeringen har løpt beina av seg for å få hjem to drapsdømte menn fra Kongo, og skrytt uhemmet når en av dem kom hjem.
  – Det har vært en stor påkjenning for French og hans familie. Det har også vært en svært krevende sak, både for Kongo og Norge, og jeg er glad for at vi har funnet en løsning, sier statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse den 17. mai 2017.
  Nå skal man ta hjem en spiondømt mann fra Russland, som man arbeider med å få benådet. I forbindelse med et møte mellom president Putin og Erna Solberg sa hun:
  – I Frode Berg-saken mener jeg vårt aller viktigste ansvar er å ivareta Frode Bergs interesser. Vi håper å finne en god løsning som kan gjøre situasjonen enklere for Frode Berg og familien hans fremover.
  – Jeg håper å se ham tilbake i Norge.
  IS-barn og deres mødre er også norske statsborgere, og det burde medføre normale statsborgerlige rettigheter, medfølelse og omsorg. Eller skal slike honnørbegreper i vårt ellers siviliserte samfunn ikke gjelde for kvinner som har fått barn med fienden?
  Det ser ikke ut til å være noen grenser for hva man gjør for draps- og spiondømte menn, mens ustraffede kvinner i en fortvilet situasjon får seile sin egen sjø. Norges statsminister gleder seg over å se draps- og spiondømte menn tilbake i Norge, men ikke ustraffede norske mødre til norske barn.
  Hvis de skal straffes, skal det avgjøres i domstolene, ikke av statsministeren. Mødrene er uskyldige inntil de eventuelt blir dømt av en domstol. Vi lever vel ikke i en «bananrepublikk»?

  Hvor har det blitt av vårt moralske og etiske kompass? Hvor har det blitt av menneskerettigheter og barnekonvensjon, som Norge har ratifisert? Når skal kvinner få samme menneskerettigheter som menn? Når skal «barnets beste» bli ivaretatt? Når skal barn få vokse opp sammen med sine mødre? Hvor lang tid vil det ta før disse barna og deres mødre får en unnskyldning fra regjeringen?
  Det burde regjeringen finne svar på. Og helst før det har gått et halvt århundre eller mer.

  Drammen 02.05.2019 Nils Nordenstrøm, medlem av Human-Etisk Forbund

 2. Terje H. avatar
  Terje H.

  For et håpløst sammensurium av ikke sammenlignbare saker og historiske epoker.

  «Hvor har det blitt av vårt moralske og etiske kompass?» Hvor er kompasset når det gjelder omsorg for de menneskene som de «norske» IS-terroristene har drept og lemlestet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *