23 mars – Ateistenes dag

I dag 23 mars er det Ateistenes dag.

Her er et budskap fra styreleder Dagfinn Echoff.

Ateistenes dag – i coronas navn

Publisert av Ateistene Mandag 23. mars 2020

Innlegg nr 2 på Ateistenes dag

hilsen fra Josef Moradi.

https://fot.humanists.international/…/asia-sou…/afghanistan/

Gratulere med ateistenesdag til dere alle!
Det skulle være et seminar denne dagen, men pga korona situasjonen ble det dessevere avlyst. Jeg vil likevel benytte anledningen til å dele noen tanker med dere i dag.

Først vil jeg takke Human-etisk forbund, Ateistene og Født Fri for at dere bruker ateist dagen 2020 til å sette fokus på situasjonen til ateister på flukt. Samtidig vil jeg takke alle andre som har støttet sårbare ateister, også de som er på flukt.
Jeg ble født og vokste opp i et veldig religiøst samfunn, hvor hver eneste ting er knyttet til islamsk lære og gud (allah). Som barn visste jeg ikke at det eksisterte mennesker som ikke tror på gud og som ikke har noe religion i det hele tatt. Først som ungdom hørte jeg folk snakke om at det finnes mennesker som ikke tror på gud. De beskrev dem som at «de lever som gress, blir født om våren og dør om høsten», i betydning helt verdiløse. Som barn syntes jeg det var kjemperart at slike mennesker i det hele tatt eksisterte. Jeg kunne ikke i min villeste fantasi forestille meg at jeg skulle bli en dem. …

Men jeg var et nysgjerrig barn, jeg stilte spørsmål om det meste og dette førte både til at jeg nesten mistet livet, og jeg er her jeg er i dag.
For meg betyr det å være en ateist det samme som å være et fritt menneske. Men dessverre vil ikke norske asyl myndigheter at jeg skal ha den friheten. Jeg har fått avslag gang på gang. De vil returnere meg til Afghanistan hvor jeg da vil måtte leve i skjul i Kabul, og tilpasse meg det islamske miljøet for å overleve. Det er helt meningsløst for meg, det føles som verdens verste fengsel når jeg tenker på det. Det eneste jeg ønsker meg er den samme rettigheten til å ikke tro, som en som tror. Dette er en grunnleggende menneskerettighet!

Afghanistan er et skrekkens land for ikke troende og sekulære mennesker. Afghanistan skåret 5 av 5 blant verdens farligste land for ateister. Jeg viser til rapporten fra Humanist International The freedom of Thought Report 2019. I Afghanistan fører religionen til at en familie kan drepe sine egne familiemedlemmer hvis en vil forlate sin medfødte tro.

I dag er det tusenvis av ateister på flukt, og de fleste av de går gjennom vanskelige tider, og jeg selv er en av dem. I Norge i dag forskjellsbehandles ateister og konvertitter. Per nå kjenner vi ikke til saker hvor ateister har fått asyl, selv om det er enda farligere å være ateist enn konvertitt i Afghanistan.

Jeg har møtt ganske mange ateister eller ikke troende og sekulære her i Norge. De fleste av dem tenker ikke over, eller har ikke nok kunnskap om, hvor vanskelig det er å være ikke troende i mange land i verden. Grunnen er kanskje trosfriheten i Norge og at man tar den som en selvfølge. Slik er det dessevere ikke mange steder i verden, inkludert det landet jeg ble født i, Afghanistan. Det er kjempeviktig at folk er bevisst på det og viser støtte til de som kjemper for denne viktige menneskerettigheten.
Jeg utfordrer alle eks-muslimer som lever i skjul og som ikke tør å uttrykke sitt livssyn, STÅ FREM, du er ikke alene! Du skal leve en gang og ikke la livet ditt bli styrt av andre rundt deg. Velg din egen vei, men gi din støtte til de som ikke har samme mulighet til å uttrykke seg pga islamske diktaturer og religiøse kulturer.
Stå på og kjemp videre
Josef Moradi

Josef-Moradi
Josef Moradi

Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *