Jul – hedensk høytid

Av Ronnie Johanson


En medhedning har sendt meg et par spørsmål om jula. Jeg velger å svare her, men ettersom jeg ikke er aktiv i sosiale medier, har jeg fått hjelp til å legge det ut.

Overskriften var et slagord vi brukte i Hedningsamfunnets glansdager, dengang vi arrangerte gateprat på Egertorget nesten hver lørdag – sommer som vinter. I adventstiden fikk vi ofte spørsmål om hvorfor vi feirer jul, vi som ikke er kristne. For det gjør jo de fleste, med engler og julestjerner og hele pakka. Folk flest legger ikke lenger noe kristent innhold i julefeiringen, og selv de kristne symbolene har mistet sin opprinnelige betydning.

Arets største høytid feirer vi fordi det er en god tradisjon som vi ønsker å beholde. På samme måte som vi fortsatt tar fri på søndag, men ikke lenger fordi en viss gud skal ha gjort det samme etter en strevsom uke for seks tusen år siden. Og hvor mange tenker på onsdag som Odins dag?

Jeg pleier å si at når ateister synger om stjernen som «skal minne oss om vår gud», er det bare et tegn på avkristning. Vi synger jo om nissen på låven også. På en juletrefest har alltid noen av de tilstedeværende sluttet å tro på julenissen, mens andre fortsatt gjør det. Og hvorfor ta guden mer alvorlig enn nissen?

Jula er en hedensk høytid som de kristne har stjålet. Kirken ante ikke når på året Jesus ble født, men flyttet feiringen til en tid da folk var vant til å ha fest. Jul har vi feiret siden lenge før kristendommen kom, og det har nok sammenheng med at det endelig går mot lysere tider. Her i Norden kalte de det til og med «jol». At de ventet med å feire til litt ut i januar, tror jeg kan komme av at de ville være helt sikre på at sola virkelig hadde snudd. Ellers kunne man jo aldri vite om det ikke bar lukt inn i Fimbulvinteren.

Riktignok stjal de kristne jula, men nå har da sannelig folk tatt den tilbake!

Så til spørsmålene:

1. “Er julen norrøn eller kristen?”

Den har vært begge deler, men i dag er den for folk flest en midtvintersfest som hverken er norrøn eller kristen.

Ordet kommer av det norrøne “jol”, men feiringen ble kristnet. I forrige århundre sørget folk flest for avkristning, men beholdt mye av tradisjonene. At vi hadde beholdt det norrøne ordet, var ren flaks – dermed har avkristningen av jula vært lettere enn i land med “kristmesse” o.l.

Så svaret mitt blir: For de fleste her i Norden er julen hverken norrøn eller kristen, men ganske enkelt en lysfest.

2. “Hvilken kultur er det ordet jul tilhører?”

Ordet er norrønt, men norrøn kultur er utdødd (jeg ser bort fra enkelte perifere forsøk på å gjenopplive deler av den). I dag vil jeg si at selve ordet tilhører nordisk kultur. Som ikke er kristen lenger, bortsett fra for en minoritet.

Jeg har skrevet mer om julen bl.a. her:

https://religionskritikk.no/nettmagasin/julekronikk/

https://www.dagbladet.no/kultur/er-et-barn-fodt-i-betlehem/70581490

Samt i bøkene Hedenske hark og JESUS – Hva forskningen sier mens Kirken tier. Førtstnevnte er nå gratis for forlagets kunder: Se https://religionskritikk.no/religionskritisk-forlag/

(Forlaget har forresten julesalg med halv pris på resten av sortimentet nå i desember. Dessverre uten at dette fremgår av nettsiden deres.) Dette var reklamen.


Kategori Nyheter, DebattStikkord , , , , ,


Kommentarfelt

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

9 + 7 =